Är nästa bostadskrasch på väg? Prognos, konsekvenser och bolåneräntor

nasta-bostadskrasch-prognos

När kommer nästa bostadskrasch? Vad skulle det innebära? Stockholm är enligt Internationella Valutafonden (IMF) en av de platser i världen med högst bostadspriser. Efter många år av en sällan skådad prisuppgång spår nu en del svenskar att bostadsmarknaden är på väg att krascha. Detta med anledning av kriget i Ukraina, som gör att många befarar sig över att en ekonomisk kris kan stå runt hörnet. 

Många gånger har vi genom åren fått höra från olika håll att en bostadskrasch är på väg, men med största sannolikhet finns det ingen idé att vara orolig, menar flera experter. 

Definitionen av en bostadskrasch

En bostadskrasch innebär att bostadspriserna sjunker kraftigt. Man brukar tala om att nedgångar på minst 15% definierar en krasch. Senast vi upplevde en krasch på bostadsmarknaden var under finanskrisen 2007-2008. Då föll värdet på bostäder med 15-20%, men återhämtade sig snabbt igen för att sedan fortsätta stiga. 

Varför en bostadskrasch sker

Så varför sker då en krasch på bostadsmarknaden? Att ge ett exakt svar är mycket svårt. Allt som oftast börjar det med en oro på bostadsmarknaden, till exempel som en följd av krig. 

Corona pandemin 

Corona pandemin som startade i början av 2020 fick stora negativa konsekvenser för Sveriges ekonomi. Många förutspådde att en bostadskrasch skulle inträffa. Men tvärtom så påverkades inte bostadsmarknaden nämnvärt, utan steg istället under stora delar av 2020 och 2021.

Se när Lagerlings kort förklarar varför: 

Hur påverkas gemene man? 

Man kan säga att det finns två sidor av en bostadskrasch. De som äger en bostad, och de som vill köpa. Bortsett från allt elände som ofta leder fram till en bostadskrasch, så gynnas framtida köpare av att priserna sjunker dramatiskt. För bostadsägare kan kraschen däremot vara förödande, då man eventuellt blir tvungen att sälja sin bostad för en lägre summa än inköpspriset. 

Bostadskrasch och bolåneräntor 

Bolåneräntor ändras ständigt. En bostadskrasch kan leda till att räntorna går igenom en dramatisk höjning. Därför väljer många att binda sina räntekostnader när en eventuell krasch spås vara på väg. Följ därför utvecklingen i världen och var redo att eventuellt byta till en fast ränta. 

Delade känslor inför en krasch på bostadsmarknaden

“– Ibland behövs en kris för att röja upp i träsket och en bostadskrasch skulle vara ett effektivt sätt att ge fler till­gång till billiga bostäder. Historien lär oss att vi alltid klarar oss.”

Så sa Hans Lind, pensionerad professor i fastighetsekonomi från KTH, i en intervju med Ackordscentralen. Han menar att priserna på bostadsmarknaden i Sverige är vansinniga, och att en bostadskrasch skulle vara det enda sättet att återgå till en hälsosam marknad. 

Hur skulle en bostadskrasch påverka bolåneräntor?

För dig som planerar att köpa bostad

Om du planerar att köpa bostad så bör du alltid diskutera med en kunnig person, förslagsvis en låneförmedlare, om vad du bör göra sett utifrån din personliga situation. Vilken som är den bästa banken för bolån avgörs helt och hållet av dina önskemål och din ekonomi. 

Vad säger prognoserna? 

Än så länge har den svenska bomarknaden inte givit några indikationer på att en bostadskrasch kommer att ske 2022. Istället har priserna ökat. Lägenhetspriserna steg i 5 av 6 regioner, och huspriser steg i samtliga, skriver SBAB bolån i ett pressmeddelande från Februari 2022. Med andra ord finns det ingen anledning att få panik. 

“Kriget i Ukraina och det osäkra omvärldsläget kan påverka bostadsmarknaden, men det är viktigt att komma ihåg att bostadspriser är det som står starkast i en osäker tid. Priserna kan inte falla fritt på samma sätt som exempelvis börsen”

Erik Wikander, Vice-VD för Svensk Fastighetsförmedling i en intervju med DN

När är rätt läge att köpa?

När som är rätt läge att köpa bostad är mycket svårt att svara på. Just nu har du chansen att hitta den lägsta bolåneräntan då räntorna är rekordlåga. Samtidigt är bostäderna dyra, men utan en bostadskrasch (som sannolikt inte sker på några år) så kommer priserna att hålla i sig, alternativt fortsätta stiga som de gjort hittills under 2022. För dig som står inför ett bostadsköp: Jämför ränta hos olika banker och långivare innan du bestämmer dig. Om du behöver hjälp kan du alltid vända dig till en låneförmedlare.

Webbsida av Dreamify