Bästa sättet att spara till kontantinsats

spara till kontantinsats bolån

Ska du spara till kontantinsats för ett bolån? Inför ett bostadsköp är det flera saker du behöver tänka på. Bland annat behöver du ta reda på hur mycket du kan låna. Idag har vi ett bolånetak på 85 procent. Det innebär att du max kan få låna upp till 85 procent av bostadens värde, och behöver därför 15 procent som kontantinsats.‍‍‍

spara-till-kontantinsats-bolån

Spara till kontantinsats – bättre än att låna

Bolånetaket kan sätta käppar i hjulen för många unga och förstagångsköpare som inte har råd till en kontantinsats. Det är möjligt att ta ett lån till kontantinsatsen, men baksidan är att det blir ett lån utan säkerhet och det har en mycket högre ränta än ett bolån. Därför är det ekonomiskt fördelaktigt att spara ihop till kontantinsatsen.

Att lägga undan en summa varje månad när lönen kommer skapar en bra rutin för sparande. Du kan välja mellan flera sätt att spara beroende på hur stor kontantinsats du behöver och hur länge du vill spara. 

Olika strategier för ditt sparande

Om du ska spara en kortare period på 1-2 år, så är det bra att ha små risker i ditt sparande. Ett alternativ för kortsiktigt sparande är att köpa räntefonder. Här finns möjligheten att få en högre avkastning än på ett bankkonto och samtidigt ha en relativt låg risknivå. 

Siktar du på att spara i 3-5 år kan du välja att investera en del av sparpengarna i fonder. Här är ett alternativ att välja någon form av blandfond, det vill säga en fond som investerar både i aktier och i räntebärande papper. Dessa har generellt en lägre risknivå än aktiefonder, men har samtidigt möjlighet till högre avkastning än räntefonder. 

Planerar du att spara långsiktigt (5+ år) kan aktiefonder vara ett bra alternativ.

kontantinsats bolån

För att summera: 

  • 1. Ta reda på hur mycket du behöver spara och hur länge du vill spara. 
  • 2. Lär dig mer om olika typer av fonder och välj en som passar dig. 
  • 3. Spara månadsvis. 

Webbsida av Dreamify