Skandia Bolån

skandia bolån
Har du hittat ditt nya drömboende och letar nu efter bolån? Att köpa bostad är för de flesta den största investeringen i livet. Med Skandia Bolåns bolånekalkyl kan man enkelt och smidigt räkna ut vad ett lån av en viss storlek skulle kosta, och vilken ränterabatt man har tillgång till.

Ansöka om Skandia bolån eller lånelöfte

När du ansöker om Skandia bolån så besparas du från att behöva förhandla och omförhandla din bolåneränta. Istället baseras din ränta på tre faktorer. Dessa är storleken på ditt lån, värdet på din bostad och om du har t.ex. tjänstepension eller sparande hos Skandia. På så sätt slipper du ringa och förhandla med Skandia för att räkna ut vilken ränta du kan få. Istället har du möjligheten att ge dig själv rabatt.

Kravlöst med lånelöfte för att få bolån

Ett lånelöfte ansöker du om när du letar efter en ny bostad och vill veta hur mycket du får låna. Det är inget krav att ha ett lånelöfte för att få bolån. Däremot kan det kännas skönt att ha det på plats när man går på husvisning. Man kan snabbt och enkelt ansöka om lånelöfte hos Skandia online och du få svar på bara några få minuter. När man ansöker om lånelöfte tas en kreditupplysning och du får en tydlig antydan på hur mycket du kan låna.

Hur mycket kan jag låna hos Skandia?

Hur mycket man kan få låna beror på flera faktorer, men en bra fingervisning är fem gånger årsinkomsten. Men det är viktigt att tänka på att alla skulder som hushållet har räknas med i lånelöftet. Kreditkort eller andra typer av lån har en påverkan på hur mycket du får låna. Du kan maximalt låna 85 procent av bostadens värde. Detta innebär att du själv behöver betala minst 15 procent själv i kontantinsats. 

När du äntligen hittat ditt drömboende är det viktigt att du ansöker om ditt Skandia bolån, då lånelöftet bara är en indikation om hur mycket du kan få låna till ett bostadsköp. Det är alltså inte är kopplat till ett specifikt objekt. Därför bör man inte skriva kontrakt på en ny bostad enbart baserat på lånelöftet. Detta eftersom Skandia sedan hämtar in fler uppgifter vid en ansökan som kan komma att påverka det slutgiltiga beslutet.

Jämför olika bolån

Har du sedan länge funderat på att byta bank? Det finns många som också funderar på att ta steget och byta. Dock är det få som tar steget vidare då att byta bank kan kännas krångligt. Men faktum är att man kan spara tusentals kronor varje år om man tar det steget. Detta gör att det absolut är värt att lägga ner lite tid på att byta ut sin nuvarande bank. De fyra storbankerna Swedbank, SEB, Nordea och Handelsbanken har sedan flera år dominerat bolånemarknaden. Men nu på senare tid har det dykt upp flera nya utmanare som erbjuder låntagare möjligheten att jämföra ränta. På grund av detta kan du som kund ha möjligheten att få ett billigare bolån. Om man känner sig osäker med vilken väg man ska gå så kan en bolåneförmedlare definitivt vara till stor hjälp för dig som är på jakt efter ditt nya drömboende.

Sista steget – skicka in din ansökan för Skandia bolån

När du äntligen hittat den bostad du vill söka lån för, är det alltså dags att ansöka om bolån hos Skandia. I bolåneansökan fyller du i uppgifter om dig själv, din eventuella medsökande och det objekt du vill låna till. När du skickat in ansökan och alla sökande har godkänt ansökan med BankID tas en kreditupplysning, objektet värderas och Skandia beräknar en kvar att leva på-kalkyl.

Med Skandia bolån betalar du ingen uppläggningsavgift för bostadslån. Väljer du att betala med autogiro så tillkommer det inte heller några andra extra kostnader. 

Den effektiva räntan

Den effektiva räntan är lånets totala kostnad visad som en årsränta. Med andra ord, vad det kostar om man drar ut räntan över året, inklusive avgifter. Som ett exempel, kan man utgå på Skandias lägsta ränta med en bindningstid på 3 mån. Ett bostadspris på 4 000 000 kr och en kontantinsats på 50 %, ett lånebelopp 2 000 000 kr, månadsvis betalning via autogiro (totalt 600 avbetalningar) och återbetalningstid 50 år. Detta ger totalt en månadskostnad på 5 467 kr (inkl. amortering om 3 334) och en total kreditkostnad på 2 641 130 kr.