Att tänka på innan du ska köpa bostad

Att köpa bostad är en av de största investeringar en kommer göra i livet. Därför är det viktigt att planera din ekonomi för att få ut så mycket som möjligt av både bostadsköpet och livet. Att planera för räntor och amorteringar görs enkelt i en bolånekalkyl, men det finns även en hel del andra aspekter som kan innebära utgifter varje månad. I denna artikel tipsar vi om saker att tänka på inför ditt bostadsköp som hjälper dig att planera din ekonomi.

Funderar du på att köpa bostad? Planera för hur mycket din bostad får kosta

Gör en bolånekalkyl tidigt i din planering av bostadsköp. På så sätt bildar du dig en uppfattning om hur mycket du kan tänkas betala när du ska köpa bostad. Du kan enkelt göra en bolånekalkyl på din banks hemsida. Där får du en tydlig bild av hur mycket du kan låna och vad din ränta skulle bli. Kalkylen fångar de direkta kostnaderna för att äga en bostad och ger en bild som är direkt jämförbar med hyran för ett boende.

Bättre Bolån får du en översiktsbild om hur räntebilden för bolån ser ut, något som är särskilt viktigt att ha koll på för första bolånet du ansöker om. Där kan du enkelt jämföra bankernas räntor och se vilken bank som kan erbjuda dig det bästa lånet för ditt bostadsköp. Genom att använda dig av en låneförmedlare när du jämför lån tas endast en kreditupplysning på dig. Det är fördelaktigt eftersom många kreditupplysningar, utifrån långivarnas perspektiv, kan vara en indikation på att du redan har många lån eller har svårt att bli beviljad ett lån.

köpa bostad

Planera för ekonomin efter bostadsköpet

När du har gjort din bolånekalkyl och hittat det bästa bolånet för dig har du en bra översikt kring hur mycket du kan tänkas betala i ränta och amorteringar varje månad. Sedan, när du hittat en bostad som är av intresse och är inom din budget för bolån, kan du börja räkna på de andra utgifterna som tillkommer månadsvis. Det är bland annat hemförsäkring, internet samt vatten och el.

Tänk även på aspekter av bostadens skick och läge som kan innebära utgifter i framtiden. Exempelvis om du behöver göra någon renovering i bostaden. Eller, om du får längre körsträcka till jobb eller familj som innebär ökade transportkostnader. Kommer du behöva köpa nya möbler eller kan du använda dina gamla möbler? Ett smart sätt att spara pengar på möbler är att köpa möbler på second hand.