Kan man ta bolån utan fast anställning?

bolån utan fast anställning

Kan man ta bolån utan fast anställning?

Att inte ha möjligheten att kunna ta ett bolån utan fast anställning stämmer inte, det kan vara svårare men det är inte omöjligt. I takt med att arbetsmarknaden och samhället utvecklas så blir det allt vanligare med andra anställningsformer, vilket inte behöver betyda att man har sämre eller osäker ekonomi.

Långivare tittar på din återbetalningsförmåga när de ska bevilja ett bolån, vilket gör att en fast inkomst betyder mindre risk för långivaren eftersom det bedöms vara svårare att förlora sin inkomst med en fast anställning.

Så länge du som låntagare kan visa för långivaren att du kommer kunna hantera ett bolån så har du möjlighet att ta ett bolån utan fast anställning.

Finns det inkomstkrav för bolån?

Många långivare har inkomstkrav för att bevilja bolån, det för att veta att du har möjlighet att betala tillbaka lånet varje månad. Din inkomst begränsar oftast hur mycket lån du får ta, om du inte har en fast anställning kan bankerna ta ut en riskpremie. En riskpremie innebär att du kan få en lite högre ränta och ett dyrare bolån.

Så kan du öka dina chanser att få ta bolån utan en fast anställning

Det viktigaste för bankerna är att veta att du kan betala tillbaka ditt bolån, det du själv kan göra för att öka dina möjligheter till bolån utan fast anställning är att ordna din ekonomi. 

  • Förbättra din kreditvärdighet. Har du t.ex. många smålån och krediter så kan det vara bra att återbetala lånen och säga upp outnyttjade krediter innan du ansöker om bolån. Gör en kreditkoll på dig själv, för att få en överblick och vara väl förberedd till mötet med banken. 
  • Medlåntagare. Det är ett bra alternativ för dig utan fast anställning iom att en medlåntagare kan stärka din möjlighet för att få ta ett bolån. En medlåntagare ses som en säkerhet och en trygghet för banken tack vare en bättre betalningsförmåga. Personen som är medlåntagare är också avtalspart i lånet och har precis samma ansvar som huvudlåntagaren.

Jämför långivare. När du har gjort det du kan för att förstärka din kreditvärdighet och ordna upp din ekonomi är det dags att jämföra långivare för att hitta det bästa möjliga erbjudande till dig som vill ta ett bolån utan fast inkomst.