Flytta Bolån

Flytta bolån

Har du sedan länge funderat på att flytta ditt bolån? Det finns många som också funderar på att ta steget och byta. Men få tar steget vidare då att byta bank kan kännas krångligt. Men faktum är att man kan spara tusentals kronor varje år om man tar det steget. Vilket gör att det är absolut värt att lägga ner lite tid & energi på att byta ut sin nuvarande bank.

Faktorer som påverkar ditt bolån

En av dom största faktorerna som påverkar hur mycket du får ta ut i bolån är bolånetaket. Detta tak infördes i samband med Finansinspektionens bedömning och gäller för alla bolån som tecknats efter 1 oktober 2010. Anledningen till all bolånetaket infördes var för att minska prisutvecklingen på bostäder. Detta då man hävdade att belåningsgraden hade ökat för mycket i Sverige. Innan detta tak infördes så kunde man som privatperson i princip låna upp till hela bostadens värde.

I samband med införandet av bolånetaket så innebär det att man nu bara får låna upp till max 85% av bostadens totala värde. De återstående 15% ska man som köpare då täcka med en så kallad kontantinsats.

flytta bolån

Jämför olika bolån

De fyra storbankerna Swedbank, SEB, Nordea och Handelsbanken har sedan flera år dominerat bolånemarknaden. Men nu på senare tid har det dykt upp flera nya utmanare som erbjuder låntagare möjligheten att jämföra ränta. På så vis har man som kund möjligheten att få ett billigare bolån. Tack vare dessa nya banker så har man möjlighet att hitta ett bra lån med lägre bolåneränta.

Dessa nya bankers smarta affärsidé går ut på att erbjuda hushåll att flytta sina nuvarande bostadslån till dem. Detta håller bland annat nere bankens kostnader då de inte behöver göra en egen kreditbedömning, utan dem kan utgå från den som redan har gjorts av den tidigare banken. Man brukar säga att ingen ska betala normalpris på bolånet. Utan man ska alltid se till att ha en rabatt. Den rabatt du får när du tecknar ett lån försvinner efter en begränsad tid på 1-3 år och det gäller att hålla koll på när den går ut så du slipper betala en hög ränta i onödan. Att förhandla med en bank om en lägre ränta behöver inte alls vara krångligt. Ofta räcker det med att ringa banken och fråga ifall det kan matcha en konkurrents erbjudande. 

Om man fortfarande känner sig osäker med vilken väg man ska gå så kan en bolåneförmedlare definitivt vara till stor hjälp för dig som är på jakt efter ditt nya drömboende.

Flytta ditt bolån

Byta bank och flytta ditt bolån

Många funderar på att flytta sitt bolån. Men att byta bank kan kännas besvärligt och svårt. Men faktum är att man kan spara tusentals kronor varje år på att flytta bolånet. Det är absolut värt att lägga ner lite tid och energi på det.

Ett av de första stegen när du har bestämt dig att flytta ditt bolån är att ta reda på vad du betalar för ditt nuvarande bolån samt vad du har för ränta på lånet. Har du bunden ränta på dina bolån? När går detta ut? Om du löser ett bundet lån i förtid måste du betala ränteskillnadsersättning till banken. Om detta är fallet så kan det vara bättre att vänta med bankbytet tills dina bundna räntor har gått ut. Det kan också vara bra att be din nuvarande bank om ett så kallat amorteringsunderlag. Amorteringsunderlaget visar vilka amorteringsvillkor som gäller för lånet som du vill flytta, till exempel hur mycket du amorterar idag och vilken värdering som ligger till grund för amorteringen.

Ta sedan kontakt med olika banker du är intresserad av och ta in offerter på vad du kan få för priser och räntor om du istället skulle flytta över hela ditt engagemang till dem. När du väl har bestämt dig så kan du börja med att boka in en tid hos din nya bank. Det är bäst att göra det i början av månaden när du redan har betalat av alla räkningar. Har du bolån och andra lån som till exempel privatlån så är det bäst att göra bankbytet i två steg. Under första mötet med banken kan du lämna in nya låneansökningar. De gör en kreditbedömning och först när de har beviljat dig nya lån kan de lösa dina befintliga lån hos den gamla banken.