Vad krävs för att få ett bostadslån – Beviljat bolån

Beviljat bolån

För att få ett beviljat bolån så måste du uppfylla bankernas och finansinspektionens krav. Vad är det för krav då? Alla banker har egna regler när de ska bevilja ett bolån.  Det finns dock tre allmänna krav som är samma för alla och det är bolånetaket, amorteringskravet och det skärpta amorteringskravet. Det är många som drömmer om att köpa egen bostad och vi vet att det är mycket som vägs in innan man ska kunna få sitt bolån beviljat, men det är inte helt lätt att veta exakt vad som krävs.  

Finansinspektionens krav för beviljat bolån

Långivare måste först och främst följa de krav som finansinspektionen har för att få bevilja bolån till dig som låntagare. Finansinspektionen är en statlig myndighet som har till uppgift att ansvara för regler och tillståndsprövning som rör finansiella marknader. Alla långivares verksamhet faller under Finansinspektionens tillsynsområde. De tre krav som Finansinspektionen ställer är, 

Bolånetaket. Det innebär att långivare inte ger dig beviljat bolån på mer än 85 procent av köpesumman. Vilket betyder att du måste betala en kontantinsats på 15 procent. 

–  Amorteringskravet. Innebär att alla bolån som har en högre belåningsgrad än 50 procent måste amortera på sina bolån, det vill säga betala av på lånet varje år. Det baseras på hur mycket du lånar i förhållande till vad bostaden är värd och din inkomst.

Det skärpta amorteringskravet. Om du lånar mer än 4,5 gånger din årsinkomst före skatt så måste du amortera ytterligare 1 procent på ditt bolån. Detta gäller även om du ligger över eller under 50 procent av bostadens värde.

Bankernas krav för att du ska få ett beviljat bolån

Det är två saker som egentligen är avgörande ifall du blir beviljad ett bolån hos alla banker, marknadsvärdet på bostaden och din betalningsförmåga. De vanligaste kraven är också att du måste vara myndig och folkbokförd i Sverige. Utöver deras grundkrav så kollar de också på hela din ekonomiska situation för att avgöra om du har möjlighet att betala tillbaka bolånet samtidigt som du ska ha tillräckligt mycket pengar kvar att leva på.

Alla banker kollar på din anställningsform, men det är inte helt avgörande om du får ett beviljat bolån eller inte. Det som kan hända om du inte har en fast anställning är att bankerna kan ta ut en riskpremie, vilket innebär lite högre ränta och ett dyrare bolån. I princip alla långivare och banker kräver dock att du har någon form av inkomst för att bevilja bolån. Din inkomst kommer alltid begränsa hur mycket lån du får ta, det är vanligt att du inte får låna mer än 4-6 gånger hushållets bruttoinkomst.

Jämför banker för att få bästa tänkbara bolån  

Resan mot ett beviljat bolån kan ta sin tid, men det fullt nödvändigt. Alla bolån är individuella och vikten i att jämföra för att du ska få bästa möjliga bolån är guldvärt för din ekonomi. Du kan enkelt jämföra de olika alternativen hos låneförmedlare som t.ex. Avanza eller Ordna bolån. Varje bank och långivare har som sagt olika erbjudanden och krav, så se till att samla information om vilken bank som kan erbjuda dig bäst villkor och ränta innan du tar ditt bestlut!