Driftkostnad villa – detta behöver du veta

Detta behöver du veta angående driftkostnad för villa

Funderar du på att köpa hus? Då är det viktigt med en uppfattning om vad för driftkostnad den villa du är intresserad av att köpa har. Att få en tydlig bild av ordets innebörd kan vara komplicerat, då kostnaden avgörs av många olika faktorer. För att du ska känna dig trygg inför ditt bostadsköp så har vi sammanfattat det som du ska tänka på. 

Driftkostnad villa

Vad som omfattas av begreppet driftkostnad – villa & hus

En driftkostnad för villa omfattar fler kostnader än för en lägenhet. Beroende på husets storlek, hur det är byggt, vilken kommun det ligger i, antal boende, och hur de lever så varierar kostnaderna kraftigt mellan olika hem. Därav går det inte att uppge en exakt kostnad att förhålla sig till.

I driftkostnad för villa ingår:

  • Försäkringar
  • Värme
  • Vatten
  • El
  • Fastighetsavgift 
  • Sotning
  • Eventuell sophämtning
  • Övriga kostnader (T.ex. Larm och poolunderhåll)

Och eventuellt mer. 

Kostnader som amortering och ränta ingår inte i driftkostnaden.

Inför bostadsköp 

I presentationen av en bostad som är till salu anges en uppskattad driftkostnad av säljaren. Mäklaren ska sedan kontrollera att summan är någorlunda korrekt, men trots det förekommer felaktigheter. Precis som vikten av att exempelvis jämföra bolån för att hitta den lägsta bolåneräntan, så bör du alltid utföra en kontroll av den driftkostnad villans säljare har uppgivit. Du kan använda listan ovan för att stämma av att alla kostnader har inkluderats.

För att få en uppfattning av vilken driftkostnad den villa du är intresserad av har så kan du använda konsumentverkets budgetkalkyl.  

Ytterligare tips på saker att vara uppmärksam på 

Som köpare av en bostad har du undersökningsplikt. Säljaren har alltså inget ansvar över eventuella brister, vilket kan leda till en högre driftkostnad av villan än förväntat. I videon nedan går en SBR godkänd besiktningsman igenom hur du undviker att drabbas av detta.

Hur du kan påverka din driftkostnad i villa

Som tidigare nämnt så har ditt levnadssätt en relativt stor påverkan för vad driftkostnaden blir. Om du till exempel tar långa duschar varje dag, alltid glömmer att stänga av elektronik och att släcka lampor, så kostnaderna stiga på ett sådant sätt att det så småningom blir kännbart för plånboken, i synnerhet om elpriserna generellt är höga. Om du upplever att dina kostnader för värme är högre än de bör vara, så kan det vara för att huset är i behov av ny isolering eller byte av fönster. Kanske bör du överväga att även byta värmekälla till fjärrvärme, förutsatt att du inte redan har det. Det är stora utgifter, men i det långa loppet kan du spara mycket pengar på det.