Handpenning vid köp av bostad

Handpenning_BB

Vad är handpenning?

För dig som letar ny bostad och vill flytta så kommer du någon gång ha hört talas om “handpenning” när det gäller bostadsköp. Vid köp av ny bostad är handpenning oftast den första inbetalning du som köpare gör. Den fungerar ungefär som en slags försäkran för både säljaren och köparen om att köpet kommer att genomföras.

När du väl skriver på kontraktet för bostadsköpet så brukar man även betala handpenning i samband med det. Handpenning är oftast 10 procent av köpeskillingen, alltså det slutgiltiga priset på bostaden. Men om köpeskillingen är riktigt stor så kan det hända att handpenning är lägre än det. Eller så kan det hända att köpet går så fort att en handpenning inte behövs.

Något som är viktigt att tänka på är att inte betala handpenning förrän du har fått ditt bolån godkänt av långivaren. Innan du fått ett godkännande så kan du inte vara helt säker på att du kommer att få det bolån du faktiskt behöver. Detta gäller även om du har fått ett lånelöfte, då ett lånelöfte inte är bindande.

Handpenning_BB2

Skillnaden mellan handpenning och kontantinsats

En vanlig missuppfattning är att handpenning och kontantinsats är samma sak. Detta stämmer faktiskt inte. Som sagt, så är handpenning en sorts förskottsbetalning på 10 procent av bostadens pris som du som köpare betalar direkt när du skrivit kontraktet med mäklaren. Det är en säkerhet för att du ska köpa bostaden.

Kontantinsatsen, är minst 15 procent av bostadens pris, är istället den summa som du som köpare måste enligt lag kunna betala ur egen ficka för att ens få ta ett bostadslån.

Handpenning_BB3

Jämför alltid långivare och deras erbjudanden innan du lånar

Om du som köpare inte har råd att betala handpenning vid tiden för kontraktsskrivningen så har du möjlighet att ta ett så kallat handpenningslån. Det är enskilt lån du kan teckna där du har ditt nuvarande bolån eller liknande. Handpenningslånet är ett lån utan säkerhet man tar under en kort tid. Detta betyder att du antingen kommer behöva betala tillbaka lånet när du får tillträde till bostaden. Eller så kan du välja att omvandla det till ett bostadslån när du väl tagit över den nya bostaden.

Om du behöver låna pengar till kontantinsatsen så har du alternativet att ansöka om ett privatlån. Då blir det lånet blir enskilt från ditt bolån. Till skillnad från handpenningslånet behöver du då inte betala tillbaka privatlånet i och med tillträdet.Det är viktigt att alltid jämföra långivare och deras olika erbjudanden innan du väljer vart du ska låna från. På Bättre Bolån har du möjligt att jämföra bolån med andra listräntor för att avgöra hur ditt lån står på marknaden. Med hjälp av bolåneförmedlare kan du även hitta bättre alternativ för dig, och få objektiva rekommendationer.