Amorteringskrav bolån

Amorteringskrav-bolån

I samband med att du får ditt lån beviljat finns det en del krav och skyldigheter att ha koll på. En av dem är att betala tillbaka skulden på lånet och därmed följa de amorteringskrav som gäller för ditt bolån

Vad är amortering?

Att amortera innebär att betala av skulden på ditt bolån. Amorteringen betalas tillsammans med räntan varje månad. Det finns flera amorterings-modeller men när det avser just bolån används allt som oftast rak amortering. Det innebär att amorteringsbeloppet är lika stort varje betalningstillfälle. Varje gång du betalar din amortering sänks också räntekostnaden, förutsatt att räntan inte höjs, eftersom räntan alltid räknas i procent av den aktuella skulden. De allra flesta behöver amortera men vissa undantag finns om du klarar dig under rådande amorteringskrav för bolån och därmed kan välja själv om du vill amortera.

Amorteringskrav

Från och med 1 Juni 2016 gäller det som man kallar för amorteringskravet. Syftet med detta krav var att bromsa in det prisrace som spelat ut sig på bostadsmarknaden. Amorteringskravet är tätt kopplat till din belåningsgrad, vilket är ett sätt att mäta hur belånad din bostad är. För att räkna ut din belåningsgrad delar du det totala lånebeloppet med det nuvarande värdet på bostaden. Till exempel om det totala lånebeloppet är 500 000 kr, delar du det med det nuvarande värdet på bostaden, t.ex 1 000 000 kr. Vilket ger en belåningsgrad på 50%. 

Vad innebär amorteringskrav för mitt bolån?

Varje amorteringskrav för bolån ser lite olika ut beroende på hur mycket du lånar i förhållande till din bostads värde samt din inkomst i jämförelse med lånet

  • Alla bolån mellan 50–70 % av bostadens värde ska amorteras med ett belopp motsvarande minst 1 % av det totala lånebeloppet per år.
  • Alla bolån över 70 % av bostadens värde ska amorteras med ett belopp motsvarande minst 2 % av det totala lånebeloppet per år.
  • Dessutom ska alla lån som överstiger 4,5 gånger din årsinkomst före skatt även amortera 1 % av det totala lånebeloppet per år. Det nya kravet började gälla mars 2018 och innebär att alla som uppfyller detta krav ska betala ytterligare 1 % utöver de andra kraven som gäller ovan.

Hur många procent innebär mitt amorteringskrav på bolån?

Alltså kan du behöva amortera 1-3 % av det totala lånebeloppet beroende på hur mycket du lånar i förhållande till bostadens värde och inkomst. Det nya kravet att alla lån som överstiger 4,5 gånger din årsinkomst började gälla mars 2018 och innebär att alla som uppfyller detta krav ska betala ytterligare 1 % utöver de andra kraven som gäller. Detta utgår från alla som står på lånet, så är ni flera som söker är det er totala årsinkomst före skatt som räknas. Skulle du klara dig under de amorteringskrav för bolån som förekommer, det vill säga att ditt bolån motsvarar eller är under 50 % av bostadens värde och lånet är mindre än 4,5 gånger din årsinkomst är det valfritt att amortera.

amorteringskrav bolån

Kan man amortera mer?

Hur snabbt man blir av med lånet beror på hur mycket man amorterar varje månad. Man kan därför alltid komma överens med sin bolåneförmedlare att amortera lite extra. Vi på Bättre bolån rekommenderar att extraamortera så gått det går utan att belasta den vardagliga ekonomin för mycket, men man kan även välja att amortera mer de månader som ekonomin tillåter det. Ju mer du amorterar desto mindre blir räntekostnaderna vilket i sin tur sänker månadsavgiften varje månad.

Ekonomen förklarar varför det är bra att amortera.