Lån Fritidshus: Detta bör du tänka på

lån till fritidshus

Drömmer du om en sommarstuga i en idyllisk lantlig miljö? Då kan ett lån vara rätt väg för att uppfylla din vision om att äga ett fritidshus. I denna artikel tittar vi närmare på vad du bör tänka på i samband med att du tecknar lån för att finansiera ditt nya fritidshus.

Hur skiljer det sig från ett vanligt bolån?

Att låna till fritidshus är i princip som att ta ett vanligt bolån. Men det finns ett par små skillnader. Till exempel så är det vanligt förekommande att du inte får möjlighet till lika hög belåningsgrad som för ett vanligt bolån. Ett vanligt bolån har oftast ett tak på 85% belåningsgrad medan lån till ett fritidshus i många fall endast tillåter maximalt 75% belåningsgrad. Viktigt att komma ihåg är dock att detta kan skilja sig från långivare till långivare. Vidare så är fritidshus generellt billigare än en vanlig permanentbostad, vilket gör att din belåningsgrad kan komma att bli lägre. Men detta beror förstås också på huset i sig och dess läge. 

låna-till-fritidshus-amortering

Kontantinsats och amortering

Du kanske har ställt dig frågan: Hur mycket kan jag låna till mitt nya hus? För att ansöka om ett lån till fritidshus behöver du ha minst 15% av köppriset i kontantinsats. Du kan alltså låna omkring 75-85% av det totala beloppet. Beroende på omständigheterna och olika faktorer brukar du behöva gå in med mellan 15-25% i kontanter. Alltså som ett vanligt bolån med andra ord. Saknar du tillräckligt med medel för att täcka din kontantinsats kan du teckna ett så kallat topplån

Om belåningen går över 50% måste du också kunna amortera på ditt bolån enligt amorteringskrav. Amorteringstiden avgörs sinsemellan dig och långivaren du valt att vända dig till.

Ytterligare en möjlighet är att låna till den kontantinsats som krävs för få chans till lån. Det innebär dock att du i princip har två lån för en och samma bostad.

Glöm inte besiktningen

När du väl införskaffat ditt dröm fritidshus är det klokt att besiktiga det. Detta är något som tyvärr många glömmer bort, vilket kan stå en dyrt. I detta läget är det smart att överväga att ta hjälp av ett besiktningsföretag som kikar igenom husets skick innan du och säljaren skriver på pappren. Otrevligheter som svamp eller fuktskador kan onekligen slå din husdröm och din idylliska lantlivs-tillvaro i spillror. 

Jämför lån till ditt fritidshus

Innan du landar i ett val av långivare kan det vara klokt att köra en jämförningsrunda. Vi på Bättre bolån gör det möjligt för dig att jämföra ett antal bolån, så att du kan känna dig trygg innan du fattar det viktiga beslutet.