Därför kan ICA-banken vara bäst på bolån – Hitta lägst ränta

ICA-Banken en smabank som utmanar

Sverige har under en längre tid dominerats av de fyra Storbankerna, SEB, Swedbank, Nordea och Handelsbanken. På senare tid har småbankerna pressat ner räntorna så pass mycket att det blivit utmanare att ta på allvar i jakten på bästa bolånet. En av dessa uppstickare bland småbankerna är ICA-Banken som grundades år 2001, och omsätter idag mer än 700 miljoner kronor. Med en nytänkande strategi kan ICA-Banken mycket väl vara den bästa banken för lägst ränta på ditt bolån. Jämför bolån hos ICA banken och läs mer om bankens historia i denna artikel.

Historien om grundaren Hakon Swenson – mästare på start-ups

Historien om ICA började med att Hakon Swenson grundade Hakonbolaget 1917. Hakon Swenson föddes den 5:e April år 1883 i Kopparberg. Hakons far Carl August var en kyrkoherde och modern härstammade från den adliga ätten Af Sillén.

Familjen Swenson samlad för ett familjefotografi en härlig vårddag 1900. Från vänster i Bild, Syster Ellen, Hakon, bror Johannes. Främre raden; Mor Hildegard och far Carl August.

Hakon skapade sig tidigt ett sinne för affärer genom att som 15-åring jobba som springpojke åt en lokal handlare. Fadern Carl-August hade vid sidan av jobbet som Kyrkoherde i det lilla samhället Irsta även en liten Cigarr-fabrik som han lät sina söner driva fram tills att staten tog över Tobaksmonopolet 1915.

Den unge och ambitiösa Hakon avancerade från springpojke till kontorschef hos den lokale handlaren, men affärerna gick trögt, då de omöjligt kunde konkurrera med Kooperativa Förbundet.

Hakon fick en ide som kunde göra småhandlare konkurrenskraftiga mot handelsjätten. Till en början var det dock ingen som trodde på hans idé och Hakon Swenson bestämde sig därför för att starta eget företag för att göra sin unika vision till verklighet.

Den omöjliga idén

Hakonbolaget hade som affärsidé att skapa ett samarbete mellan småhandlare för att gå ihop vid inköp och marknadsföring för att på så vis inte konkurrera ut varandra utan att istället skapa samarbete som kan vara konkurrenskraftiga mot de större aktörerna i landet. Denna briljanta idé var på sin tid väldigt nyskapande och fick namnet ”den omöjliga idén”.

Nu kunde ägarna bakom ”Nisses Mathem” och ”Ullas Kiosk” sluta bråka med varandra utan istället bli goda vänner när de hand i hand gick till grossisterna i landet och förhandlade om inköpspriser.

I slutet av 30-talet skapade Hakon Swenson tillsammans med tre andra företag Inköpscentralens Aktiebolag som förkortades ICA. Resten är så att säga historia.

Som son till en kyrkoherde, och med bakgrund som resande försäljare, hade Hakon tränat upp en närmast prästerlig retorik. Han kunde verkligen trollbinda en publik oavsett om han stod på torget eller satt vid ett köksbord.

Den förmågan kom väl till pass när han övertygade kollegor att lämna trygga anställningar för ett nystartat bolag med osäker framtid. Den hjälpte även i nästa steg, när handlare skulle uppvaktas för att köpa aktier i bolaget.

Målet var ett aktiekapital på 800 000 kronor, men när teckningen avbröts hade man nått drygt 1,2 miljoner kronor. Omkring 250 köpmän var då delägare. De tuffa krigstiderna bidrog säkert till handlarnas entusiastiska reaktion. I hela samhället rådde just då en anda av att samverkan var nödvändig för överlevnad.

Sedan 1964, då varje ansluten handlare satte ICA-loggan högst upp på sin butik, har ICA haft större marknadsandel än Kooperativa Förbundet. Idag äger ICA över 2 000 butiker utspridda över norden och står för 50% av detaljvaruhandeln.

Ur askan av finanskrisen grundas ICA-Banken

Den svenska finanskrisen varade emellan 1990-1994 och slog hårt mot den offentliga sektorn. Den svenska bank-landskapet var tvunget att ritas om och reglerna luckrades upp med den politiska målsättningen att öka konkurrensen på bankmarknaden.

Detta gjorde det möjligt för bland annat försäkringsbolag att starta och driva bankrörelse. Grunden för den planerade verksamheten för ICA utgjordes av de respektive sparkassor som drevs av butiken i anslutning till sina kundkort.

ICA Banken startades 2001 med ett komplett utbud av finansiella tjänster som förenklar vardagen och ger koll på ekonomin. Tjänsterna präglas av konkurrenskraftiga priser och avgifter, tydliga villkor och hög service.

Verksamheten bedrivs inom de två affärsområdena Privataffären och Företagsaffären.

Sedan 2015 bedriver ICA Banken även försäkringsverksamhet i egen regi genom dotterbolaget ICA Försäkring. ICA Försäkring erbjuder försäkringar för hem, hus, studenthem, fritidshus, byggnad, bil, båt, övriga fordon, person samt djur. Nya försäkringsprodukter kommer att lanseras löpande. Kunder som har något av ICAs kort får bonus på sina försäkringar.

Samtliga ICA Bankens tjänster hanteras genom olika digitala kanaler såsom webb, appar och sociala medier. Kundservice sker via telefon eller i de svenska ICA-butikerna.

I slutet av 2019 hade ICA Banken cirka 800 000 bankkunder och antalet försäkringskunder har passerat 170 000.

ICA-Banken har bolån där du erbjuds väldigt låg ränta

Vi möter ofta människor som har dragit på sig dyra snabblån, blancolån, kontokrediter eller andra smålån. De måste betala höga räntor på lånen och dessutom kanske aviavgifter och uppläggningsavgifter för varje enskilt lån. Detta påverkar deras privatekonomi på ett negativt sätt.

Genom att samla dina lån och bolån hos ICA-Banken kan du minska din månadskostnad avsevärt. Dessutom kan du få en bättre översikt över din ekonomi om du bara har ett enda lån i stället för många små. Du kan på det här sättet snabbare betala av på ditt lån.

Nedan ser du ICA-bankens genomsnittsräntor för de senaste månaderna. Beräkningen utgår från månadens alla nyutbetalade och villkorsändrade bolån på ICA-banken. Den senaste månadens genomsnittsräntor publiceras senast fem vardagar efter månadens slut. 

Genom att vi presenterar ICA-bankens genomsnittsräntor blir det lättare för dig att jämföra deras räntor med andra bankers. Genomsnittsräntan kan dock påverkas av många olika faktorer, till exempel ränteändringar. Den räntan du kan få idag är inte alltid jämförbar med föregående månads genomsnittsränta.

Som kund hos ICA-banken får du Dubbel bonus på ICA och Apoteket Hjärtat

ICA-banken kan ge dig något som din gamla bank inte kan! Din gamla bank är bara en bank medan ICA Banken kan ge dig rabatt i både mataffären och på apoteket.

ICA Banken kan krydda din bonus, så du får dubbel bonus på det du handlar på ICA och Apotek Hjärtat vilket gör att du kan spara tusenlappar.

Från och med den 1 februari 2020 dubblar ICA-Banken bonuspoängen på dina köp på ICA eller Apotek Hjärtats fysiska butiker om du också har eller gör något av detta hos ICA Banken:

  • Ett bolån eller ett privatlån
  • Sätter in lön, pension, studiemedel (CSN) hos oss
  • Regelbundet månadssparande med saldoökning på 500 kr/mån
  • Minst 50 000 kr på ett sparkonto eller fondkonto
  • Medkontohavare till en som uppfyller ovanstående

Det enda du behöver göra är att handla för 2 000 kr/mån eller mer på ICA eller Apotek Hjärtats fysiska butiker med ditt bankkort, kreditkort eller Maestro från ICA Banken. Handlar du lite mindre varje månad, från 1 000 till 1 999 kr, får du dubbel bonus varannan månad.

Kan bolån hos ICA-Banken vara något för dig?

Så med det sagt är det kanske läge att lämna din gamla banks skuta och kliva ombord på ICA-banken för bolån och dina lån?