Hur mycket kan jag låna egentligen?

Hur mycket kan jag låna

För de allra flesta som gått i tankar om att ansöka om lån, har följande fråga troligtvis dykt upp: Hur mycket kan jag låna egentligen? Det finns flera faktorer som styr hur högt belopp du har möjlighet att låna. I följande artikel går vi igenom dessa, vilket vi hoppas kan ge dig en klarare bild inför din resa mot att hitta det bästa bolånet.

Det välkända bolånetaket

Den första aspekten som påverkar din möjlighet till bolån är bolånetaket. Detta tak gäller för de bolån som tecknats efter 1 oktober 2010. Bolånetaket infördes i samband med Finansinspektionens bedömning. Bakgrunden till bolånetaket var att sakta ner prisutvecklingen på bostäder, då man ansåg att belåningsgraden hade ökat lite för mycket i Sverige. Innan detta kunde man i princip låna upp till hela bostadens värde.

Införandet av bolånetaket innebär att man nu får låna upp till max 85% av bostadens totala värde. De resterande 15% ska därmed du som köpare täcka med en så kallad kontantinsats. Här är det enligt oss det mest sunda att spara ihop till kontantinsatsen själv, men möjligheten finns att ta ett privatlån och helt enkelt låna till kontantinsats. Som ett exempel, om bostaden kostar 2 miljoner kronor, behöver du en kontantinsats på minst 300 000 kr.  

Bolånetak bästa bolån

Amorteringskrav

Från och med 1 Juni 2016 gäller det som man kallar för amorteringskravet. Syftet med detta krav var att bromsa in det prisrace som spelat ut sig på bostadsmarknaden. Amorteringskravet är tätt kopplat till din belåningsgrad, vilket är ett sätt att mäta hur belånad din bostad är. Och när det kommer till det man brukar kalla just belåningsgrad, så kan man med enkel matematik räkna ut detta. Detta gör du genom att dela det totala lånebeloppet, t.ex 500 000 kr, med nuvarande värdet på bostaden, t.ex 1 000 000 kr. I detta exempel har du därmed en belåningsgrad på 50%. 

Rent krasst innebär amorteringskravet att du som sitter på ett bolån med en belåningsgrad på exempelvis 50-70% ska betala tillbaka minst 1% av lånebeloppet varje år. Om din belåningsgrad är över 70% är det amortering p 2% som gäller. På detta viset kan du nu se hur amorteringskravet påverkar just din möjlighet att ansöka om bolån.

Hur mycket kan jag låna utifrån min inkomst?

Somliga banker har infört ett skuldkvotstak. Detta tak styr storleken på hur mycket du får låna baserat på ditt/ert hushålls totala årsinkomst. Utifrån detta krav är det generellt vanligast att du får låna uppemot 4-6 gånger bruttoinkomsten för ditt hushåll. Om du och din sambo exempelvis tjänar 650 000 kr innan skatt per år säger det så kallade skuldkvotstaket att ni kan låna uppemot 2 600 000 – 3 900 000 kr. Men vilken kvot just den bank ni vänder er till har, påverkar mer exakt hur mycket ni får låna.

Utgifter och inkomst

Utgifter och disponibel inkomst

Förutom din inkomst, så är även dina utgifter något som spelar en tydlig roll i bedömningen kring hur mycket du får låna. Banker tar hänsyn till många faktorer i bedömningen, och en utav dessa är underskott av kapital. Det är egentligen ett finare ord för hur mycket ränta du betalar varje år. Ett annat begrepp som är bra att känna till, som bankerna använder sig av, är KALP-kalkyl, vilket står för Kvar att leva på-kalkyl.   

Glöm inte att jämföra banker

Efter att ha tagit dig igenom artikeln så återstår nu frågan kanske fortfarande: hur mycket kan jag låna? För att få svar på denna fråga rekommenderar vi på bättrebolån.se dig att jämföra banker och långivare. Denna jämförelse kan du enkelt göra hos låneförmedlare så som exempelvis Advisa, Consector och Direkto