Vad ska man egentligen se över när räntorna höjs på bolån? För de flesta bolånetagare har det framgått att Riksbanken nu höjer styrräntan med 0,5 procent. Detta resulterar i att styrräntan ligger på nivåer runt 0,75 %. Man beräknar generellt att den kommer att ligga på nivåer runt 2 % under första kvartalet 2023. Frågan många ställer sig är hur detta scenario nu påverkar bolåntagare? Vi ger ett par handfasta tips när marknaden skakar under våra fötter.
I händelse av att räntorna höjs för bolån ännu mer
Historiskt har rörliga boräntor följt Riksbankens styrränta ganska väl och man bör därmed räkna med att boräntorna höjs i takt med att styrräntan höjs.
Många förbereder sig för ökade boendekostnader. Men vilken räntenivå kan man faktiskt behöva räkna med på sikt? Ett tips är att ta kontakt med en expert och se om du bör binda din bolåneränta.
Vad bör jag tänka på som bolånetagare egentligen?
Du som låntagare måste acceptera att högre räntor är en del av det nya ekonomiska klimatet helt enkelt. Det är viktigt att bolånetagarna ser över sina plånböcker och är förberedda. När bankerna tar ett bolån kan de alltid vara säkra på att låntagarna kan förvänta sig att klara av en utmanande räntemiljö. Samtidigt innebär de stigande räntorna att många människor måste fundera på hur detta kommer att påverka andra aspekter av deras ekonomi, t.ex. fritid, inköp och semester. Det kan vara en bra idé att bygga upp en sparbuffert redan nu när det finns chans.
Hur är det med amortering nu när räntorna höjs?
När du betalar av ditt lån betalar du av din skuld, vilket i sin tur minskar din räntebörda. Med andra ord är amortering ett sätt att spara som kan vara fördelaktigt om huspriserna sjunker och räntorna höjs i Sverige. Så vad ska du tänka kring amortering då? Om du har möjlighet att betala tillbaka mer än vad du gör nu kan det vara en bra idé att göra det – kort och gott.
Jag vill köpa bostad, är det rätt tajming nu?
Att tajma marknaden har visat sig vara svårt för de flesta. Ökade räntekostnader kan innebära att bostadspriserna fortsätter ner under hösten. Befinner man sig i en situation där man äger en bostad idag och vill köpa en ny – då kan man trösta sig med att man både säljer och köper i samma marknadsläge. I oroliga tider är det vanligt att fler väljer att sälja sin bostad innan de köper en ny. Finns det några fördelar då för de som vill köpa bostad första gången? De som ska köpa sin allra första bostad kan i viss mån känna en trygghet åt att priserna på marknaden för bostäder nu går ner generellt.
Så vad ska du göra för att ta tjuren vid hornen? Gör en noggrann kalkyl över vad du är beredd att lägga på ditt boende. Gör din research och ta reda på vad som krävs för att få bolån beviljat i dessa skakiga tider. Titta inte enbart på vad lånet skulle kosta idag utan räkna på vad en räntehöjning innebär, var går din smärtgräns? Se också till att du har utrymme för oväntade utgifter i din ekonomi, vad händer till exempel om värmepannan går sönder eller om du blir sjukskriven en period?