Låna till kontantinsats för bolån? Så mycket får du låna

låna till kontantinsats

De allra flesta som ska köper bostad gör det med hjälp av ett bolån. Men visste du att du även kan låna till kontantinsats? Det finns många olika omständigheter som styr hur mycket man som kund har möjlighet att låna av sin bank. Ibland hamnar man i en situation där man planerar ett köp, har skaffat sig ett bolån, men saknar pengar till kontantinsatsen. Ett bostadsköp är oftast väldigt dyrt och därför krävs alltid någon typ av lån för att kunna ha råd. I många fall kan man även behöva låna till en kontantinsats i form av ett privatlån. Det är vid ett sådant tillfälle kan en långivare kan komma till vår räddning.

Låna till kontantinsatsen med hjälp av ett privatlån

Vad är ett privatlån och varför kan det hjälpa mig som vill låna till kontantinsats? Ett privatlån är helt enkelt ett lån utan säkerhet. Till skillnad från till exempel ett bolån där ens bostad är säkerheten och blir därför som en slags pant till banken utifall låntagaren inte kan betala tillbaka lånet i fråga.

Det som är så bra med privatlån är att du kan använda till precis det du själv väljer. Eftersom det inte kräver någon säkerhet och inte måste uppfylla några krav på användning för något speciellt ändamål så är det ett bra val för dig som behöver låna till kontantinsats.

Faktorer som påverkar ditt lån

En av dom största faktorerna som påverkar hur mycket du får ta ut i bolån är bolånetaket. Detta tak infördes i samband med Finansinspektionens bedömning och gäller för alla bolån som tecknats efter 1 oktober 2010. Anledningen till att bolånetaket infördes var för att minska prisutvecklingen på bostäder, då man hävdade att belåningsgraden hade ökat för mycket i Sverige. Innan detta tak infördes så kunde man som privatperson i princip låna upp till hela bostadens värde.

låna till kontantinsats

I samband med införandet av detta bolånetak så innebär det att man nu bara får låna upp till max 85% av bostadens totala värde. De återstående 15% ska man som köpare då täcka med en så kallad kontantinsats. Egentligen anses det vara bäst att spara ihop till kontantinsatsen själv. Men för köpare som inte tidigare ägt bostad, till exempel unga personer, kan denna typ av summor vara väldigt svåra att spara ihop till. Därför har man möjligheten att ta ut ett privatlån för detta, ett sådant lån kallas kontantinsatslån.

Kontantinsatsen

Som ett exempel, om du ska köpa en bostad som kostar 2 miljoner kronor, behöver du en kontantinsats på minst 300 000 kr. Detta är inte en liten summa pengar, och många har inte möjligheten att spara till det. Om man då väljer att låna pengar till kontantinsatsen så måste man ha i åtanke att kontantinsatslån tas helt utan säkerhet och har därför en högre ränta än ett bostadslån, som har bostaden som säkerhet.

När du tänker låna till kontantinsats, så pantsätter du inget av värde som kan garantera banken att få tillbaka de pengar du lånat. Till skillnad från ett bostadslån där bostaden ställs som säkerhet, där har banken möjlighet sälja bostaden och få tillbaka sina pengar ifall låntagaren inte klarar av att betala av sitt lån. Så även om dom flesta banker rekommenderar att ska spara ihop pengar till kontantinsatsen, finns det såklart möjlighet att låna pengar till detta. Men vi rekommenderar att du tar din tid och jämför olika banker för att få fram den som passar dig och din situation bäst. Ta en titt på Ordna bolån som eventuellt kan hjälpa dig med kontantinsatsen.

Inkomst och utgifter

 Bolån - Hur mycket får jag låna till kontantinsatsen?

Två ytterligare faktorer som kan spela en roll i hur mycket du får låna av din bank är din inkomst samt dina utgifter. Vissa banker har infört ett skuldkvotstak, detta tak kontrollerar mängden på hur mycket du får låna baserat på ditt/ert hushålls totala årsinkomst. Utifrån detta krav är det allmänt vanligast att du får låna uppemot 4-6 gånger bruttoinkomsten för hela ditt hushåll. Men vilken andel just den bank ni vänder er till har, påverkar mer exakt hur mycket ni får låna.

Förutom din inkomst, så är även dina utgifter något som spelar en viktig roll i bedömningen kring hur mycket du får låna  av din bank. Banker tar till hänsyn många olika faktorer i bedömningen utan lån. En utav dessa är underskott av kapital, ett annat ord för hur mycket ränta du betalar varje år.