Hur funkar det med lån utan säkerhet vs bolån?

Lån utan säkerhet

Lån utan säkerhet är ett lån du tar utan att behöva lämna pant. Vanliga objekt man lämnar som pant är till exempel en bil eller bostad. Ett bolån är i princip alltid ett lån med säkerhet då själva bostaden blir säkerheten för långivaren om du inte skulle betala tillbaka lånet enligt avtal. Tar du däremot ett privatlån eller blancolån är det lån utan säkerhet, det vill säga att du inte lämnar något objekt som pant till banken.

Ett lån som saknar säkerhet är en större risk för långivaren och därmed får man som låntagare räkna med en nästan alltid en dyrare ränta på sitt lån. Tar du ett lån med säkerhet så kan banken överta det pantsatta objektet om du inte betalar tillbaka lånet enligt avtal, för att täcka sina förluster. 

lån utan säkerhet

Vad kan jag låna till med ett lån som saknar säkerhet?

Ett lån som inte har en säkerhet kallas också ett konsumtionslån vilket betyder att du själv väljer syftet för lånet. När du får beviljat ett lån utan säkerhet kan du med andra ord använda pengarna till precis det du önskar. Tre vanliga tillfällen att ta ett lån som saknar säkerhet är renovering av bostad, start av företag eller helt enkelt när du får oväntade utgifter som behövs betalas. 

Kan alla få ett lån utan säkerhet?

Det är en individuell ränteprissättning på lån utan säkerhet då räntan sätts utifrån din betalningsförmåga. Det alla banker ofta kollar på är din anställning, om du har betalningsamärkningar och din ålder, att du behöver vara över 18 år för att beviljas ett lån. Jämför alltid långivare för att hitta det bästa lånet, låneförmedlare som hjälper dig med det är t.ex. zmarta, advisa eller lendo.

lån säkerhet