Byt bank – Så här gör du

Många funderar på att byta bank, men få kommer till skott. Att byta bank kan kännas krångligt och omständigt. Men faktum är att man kan spara tusentals kronor varje år på att göra det och det är absolut värt att lägga ner lite tid och energi på det.

Nedan har vi dessutom tagit fram en punktlista som du kan följa för att förenkla ditt bankbyte.

Gör så här:

  • Ta fram en lista på de olika banktjänster som du har behov av. Till exempel lönekonto, betalkort, internetbank, sparkonto, fonder, bolån, bolåneskydd, privatlån med mera.
  • Ta reda på vad du betalar för dessa tjänster samt vad du har för räntor på lånen. Har du bunden ränta på dina bolån? När går dessa ut? Om du löser ett bundet lån i förtid måste du betala ränteskillnadsersättning till banken. Det kanske därför är bättre att vänta med bankbytet när dina bundna räntor har gått ut?
  • Ta kontakt med några olika banker och ta in offerter på vad du kan få för priser och räntor om du istället skulle flytta över hela ditt engagemang till dem.
  • När du har bestämt dig så kan du börja med att boka upp en tid hos din nya bank. Gör det helst i början av månaden när du redan har betalat alla räkningar.
  • Har du bolån och andra lån som privatlån är det bästa att göra bankbytet i två steg. Under första mötet med banken kan du lämna in nya låneansökningar. De gör en kreditbedömning och först när de har beviljat dig nya lån kan de lösa dina befintliga lån hos den gamla banken.
  • Till andra mötet med banken ska du ta med dig samtliga kontonummer som du har hos den gamla banken inklusive värdepapperskonton, uppgifter om samtliga lån och eventuella kontokrediter, samtliga betal- och kreditkort, uppgifter om autogiron, e-fakturor samt stående överföringar och säkerhetsdosa till internetbanken.
  • Klart! Glöm inte att anmäla ditt nya konto till ditt lönekontor och ta reda på från och med vilket datum som lönen istället börjar betalas ut till det nya bankkontot.
  • Gör en uppföljning om cirka ett år och se till du tex har kvar samma ränterabatt och andra fördelar som den nya banken lockade över dig med.

Önskat lånebelopp 20000 kr

FörhandladeSnittKostnad för lånetOfficiella
LägstaMedel3 mån3 mån1 år3 år