Snittränta bolån – Så hittar du bästa räntan

snittränta bolån

Hur analyserar man snittränta för bolån? Det finns mycket att ha koll på inför ett lån, en del är räntan hos den långivare du intresserar dig av. För att få en bra överblick kring vad räntan ligger på kan man utgå från snitträntan hos långivare.

I den här artikeln kommer vi gå djupare in på vad snittränta innebär och jämföra räntan den hos några bolåneförmedlare.

Vad innebär snittränta?

Snittränta är, som det låter, ett snitt av vilken ränta som långivarnas kunder faktiskt tar betalt för sina bolån i det långa loppet. 2015 utfärdade Finansinspektionen en regel kring snittränta som gäller alla långivare som erbjuder bolån. Denna regeln innebär att du som har ett bolån kan använda dig av snitträntan hos långivaren till din fördel.

Du kan nu förhandla kring din nuvarande bolåneränta och ha snitträntan som understöd för dina argument. Syftet med de nya reglerna är att förbättra konsumenternas möjligheter att fatta välgrundade beslut om sina bostadskrediter

snitträntor för bolån

Snittränta inte samma sak som listränta

Långivare skriver ofta ut sin bolåneränta på sin egna hemsida för att du som kund ska kunna bilda en uppfattning om räntan de kan erbjuda. Denna typ av ränta kallas listränta och används i syfte för marknadsföring av långivaren. Allt som oftast är listräntan något högre än snitträntan så nu när du vet det kan du lättare förhandla ner räntan i nivå med snitträntan.

snittränta bolån

Jämföra snittränta för bolån

Nu när det är lag att långivare måste ha sina snitträntor publicerade för kunderna kan du som långivare lättare jämföra bolån och hitta de som passar dina villkor bäst. Här är exempel på några snitträntor i jämförelser med olika långivares listräntor.

Som vi kan se här nedan så toppar Stabelo med sitt bolån listan, tätt efterföljt av Hypoteket och bolån från Ica banken. Värt att notera är att skillnaderna inte är så markanta och att det är viktigt att jämföra fler låneförmedlare på marknaden.