Använd dig av en bolånekalkyl för att räkna ut din månadskostnad

bolånekalkyl

Men hjälp av en bolånekalkyl har du möjligheten att enkelt och smidigt räkna ut din månadskostnad för ditt boende oavsett om du planerar att låna till ett hus eller en lägenhet. Du kan även räkna ut just hur mycket du kan låna till bostad. När du räknat klart i boendekalkylen kan du därefter enkelt skicka in en ansökan om lånelöfte eller ett bolån.

Vad är en bolånekalkyl?

På de flesta bankers hemsidor finns det en så kallad bolånekalkyl. Med hjälp av bolånekalkylen kan du enkelt räkna ut vad ditt bolån kommer att kosta, med utgångspunkt från priset på bostaden du vill köpa samt hur mycket du lägger i kontantinsats.

Innan du tar steget och ansöker om ett bolån är det viktigt att du vet hur mycket det kommer kosta. Sedan är det bra om du även ser till att ha extra utrymme ifall räntorna skulle höjas. Med ett bolån så kan du låna upp till 85 procent av bostadens totala värde. Den återstående 15 procenten måste du själv betala i form av en kontantinsats. Eventuellt har du möjlighet att ta ett privatlån för att betala kontantinsatsen om du skulle behöva det. 

Det är smart att använda sig av en bolånekalkyl för att räkna ut ditt ungefärliga bolån innan du ansöker om ett lånelöfte. De allra flesta bankerna har sina egna bolånekalkyler på sina hemsidor. Det kan vara bra att kika på deras hemsidor för att räkna ut hur mycket du kan låna och vad du kan få för ränta.

Så sätter bankerna din bolåneränta

bolånekalkyl

Efter du har använder dig av en bolånekalkyl så kan ditt nästa steg vara att ta ett bolån. Räntesatsen på ditt bolån är oftast individuell och anges i procent. Din ränta räknas ut från bankens listränta minus en individuell räntenedsättning. 

Andra faktorer som påverkar din bolåneränta:

  • Ordinarie ränta påverkas av det nuvarande marknadsläget samt den kostnad banken har för bolåneverksamheten.
  • Din personliga räntenedsättning påverkas till exempel av hur mycket du tagit ut i bolån i förhållande till bostadens värde samt om du har några övriga affärer med banken.
  • Hur mycket du får låna av banken beror på din personliga återbetalningsförmåga. Den bedöms bland annat av en kalkyl. Där de tar hänsyn till hur mycket själva lånet kostar, samt kostnaden på bostaden och andra hushållskostnader.

Jämför alltid bolån för att få en bättre ränta

bolånekalkyl

När du har använt dig av en bolånekalkyl får du en bättre överblick på hur mycket pengar du kommer behöva låna för ditt framtida bolån. Nästa smarta steg är att jämföra olika bolån för att se vilken som erbjuder bäst ränta. 

På Bättre Bolån får du en översiktsbild på hur räntorna på bolån ser ut i 2021. På vår hemsida kan du enkelt jämföra bolån och se hur ditt nuvarande bolån står sig på marknaden. Om du vill flytta ditt bolån kan vi även hjälpa dig att hitta den bästa banken.

Webbsida av Dreamify