När du tar ut ett lån så måste du normalt sätt betala en ränta. Men vad är listräntor egentligen? När du vänder dig till en bank för att ta ett bolån erbjuds du en viss ränta, denna ränta är ofta den så kallade listräntan. Listräntan är den ränta som banken har som skyltpris utåt och den är oftast förhandlingsbar. Den går alltså att pruta på.
Vad är skillnaden på listräntor och snitträntor?
Långivare skriver ofta ut sin bolåneränta på sin egna hemsida för att du som kund ska kunna få en uppfattning om räntan de kan erbjuda. Denna typ av ränta kallas listränta och används som skyltpris utåt för marknadsföring av långivaren. Enligt Finansinspektionen publicerar de flesta långivare listräntan på sina hemsidor. Som sagt så är listräntan är den marknadsförda räntan för en viss räntebindningstid. Men denna ränta behöver faktiskt inte återspegla det nuvarande ränteläget, utan den skiljer sig ofta från den ränta som kunder faktiskt betalar i genomsnitt.
Enligt Finansinspektionens uträkningar är långivarnas listränta i genomsnitt nästan 0,2 procent högre än snitträntan och har varit det sedan 2009. Men för vissa långivare är skillnaden till och med ännu större. Dessutom skiljer sig de olika långivares listräntor otroligt lite från varandra, medan det är avsevärt större skillnad på deras faktiska räntor.
I nuläget finns det inte sorts reglering som styr listräntorna och långivaren kan därför ändra dessa hur och när de vill. Det kan därför finnas en risk att listräntan felaktigt tolkas som den faktiska räntenivån för företagets bostadskrediter.
Snittränta
Snittränta är, precis som namnet antyder, ett genomsnitt av den ränta som bankens alla bolånetagare har. 2015 utfärdade Finansinspektionen nya regler som innebär att bankerna måste offentliggöra vilka snitträntor de har på sina bolån. Denna regeln ledde även till att du som har ett bolån kan använda dig av snitträntan hos långivaren till din fördel.
Du har nu alltså möjlighet att förhandla kring din nuvarande bolåneränta och ha snitträntan som understöd för dina argument. Avsikten med dess nya regler är att underlätta konsumenternas möjligheter att fatta hållbara beslut kring sina bostadskrediter.
Enligt dessa regler så ska bankerna publicera sin snittränta senast fem arbetsdagar efter varje månadsslut och de gäller då för föregående månads totala bolånestock och snitt. Det vill säga de första snitträntorna som publicerades med den nya regeln i juni 2015 gällde så för maj månad.
I tabellen ovan kan man jämföra några av bankernas listräntor och snitträntor för olika bindningstider. Man kan då tydligt se att skillnaden ofta är rätt stor mellan den listränta som banken har som skyltpris utåt, och den snittränta som genomsnittet av bankens kunder har lyckats förhandla sig till.
Som vi kan se ovan toppar Stabelo med sitt bolån listan, tätt efterföljt av Hypoteket och bolån från Ica banken. Värt att notera också är att skillnaderna mellan bankerna inte är så markanta som man kan tro. Därför är det viktigt att jämföra fler låneförmedlare på marknaden.
Jämför olika bolån
Nu när du som kund har koll på vad som gäller angående listräntor och att det är lag för långivare att ha sina snitträntor publicerade på sin hemsida. Så kan du som kund lättare jämföra bolån och hitta de som passar dig och din ekonomiska situation bäst. Genom Bättre Bolån kan även du se till att hitta det bästa alternativet för dig och få objektiva rekommendationer eller få hjälp med att byta bank. En bolåneförmedlare kan definitivt underlätta detta för dig som är på jakt efter ditt nya drömboende. Se även till att kika på Bättre Bolån för att se aktuella bolån för 2020 samt hålla dig uppdaterad inom senaste nyheterna och politiken som rör bolånemarknaden.