Amorteringsfritt Bolån

Amorteringsfritt_Bolån

När du amorterar betalar du av skulden på ditt bolån. Amorteringen betalas tillsammans med räntan, det vill säga varje månad eller kvartal. Men i vissa fall har du möjlighet att få ett amorteringsfritt bolån.

Vad är amortering?

Att amortera betyder att du betalar av skulden på ditt bolån. Det finns olika amorteringsmodeller, men för bolån används oftast så kallad rak amortering. Rak amortering betyder att du betalar av bolånet med ett lika stort belopp vid varje amorteringstillfälle.

Förutom amorteringen ska du så klart även betala ränta, vid varje betalningstillfälle beräknas räntan på aktuell skuld. Eftersom din skuld minskar med tiden blir då räntan och därmed kostnaden för lånet lägre varje gång du amorterar, förutsatt att räntan på lånet inte höjs.

Det är viktigt att du har bra koll på vilka amorteringskrav innebär för just ditt bolån.

Hur får man ett amorteringsfritt bolån?

Det finns dock några undantag från amorteringskraven. Om det finns en speciell orsak så har långivaren möjlighet att bevilja att du får ett amorteringsfritt bolån under en period. Exempel på sådana särskilda skäl är bland annat en närståendes dödsfall, arbetslöshet, sjukdom eller skilsmässa. I grund ska ett sådant undantag bara vara tillfälligt och långivaren ska därför utvärdera amorteringsfriheten regelbundet. Skulle de unika skälen finnas kvar under en längre tid kan långivaren bevilja dig undantag i flera år.

Ett ett exempel på detta som fortfarande är pågående är coronakrisen som slog till i början av året. Coronaviruset ledde till permitteringar samt uppsägningar och det började stå klart att allt fler hushåll skulle få det svårt med ekonomin. Finansinspektionen kom fram till en slutsats för att underlätta den ekonomiska situationen lite, och tillåter nu att man kan ha ett amorteringsfritt bolån.

Fram till och med den 31 augusti 2021 kan du som har ett bolån välja att frivilligt sluta amortera på lånet och det behövs inga speciella skäl för detta. Långivarna har inrättat speciella webbformulär för dig som vill ansöka om amorteringsfritt bolån och det har varit populärt. Hittills har tiotusentals kunder valt att sluta amortera på sina bolån och på så sätt underlätta sin ekonomiska situation.

Bör man sluta amortera på bolånet?

För den som har förlorat hela eller delar av sin arbetsinkomst kan svaret vara givet. Det är ju självklart att du ska ställa din personliga ekonomi i främsta rummet i nuläget. Då är amorteringsbefrielsen en välkommen och bra lösning för att underlätta för dig som drabbats av krisen.

Dock är det ett flertal hushåll vars personliga ekonomin inte påverkas avsevärt av det som sker. Då är det viktigt att komma ihåg att amorteringskravet inte försvunnit, utan det har bara pausats och det du lånat måste betalas tillbaka någon gång då lånets storlek kvarstår precis som tidigare.