Vad är effektiv ränta?

Har du någonsin ställt dig själv frågan vad en effektiv ränta är? Kortfattat så är svaret på den frågan att det är den totala summa som lånet kommer att kosta i slutändan. Den sammanlagda kostnaden av ordinarie räntan (den nominella räntan), amorteringsbeloppet, och alla övriga avgifter som exempelvis fakturering och handläggning. Så innebär denna typ av ränta? Svaret är: Ränta + Alla avgifter.

effektiv ränta

Vad är effektiv ränta till för och varför är det viktigt? 

Du kanske känner igen begreppet och ungefär förstår betydelsen, men om du skulle höra någon fråga “vad är effektiv ränta och varför är det viktigt?”, vet du då vad du skulle svara? Svaret är att en sådan typ av ränta underlättar för dig som låntagare när du ska jämföra olika lån och krediter. Du får en tydligare bild över lånets totala kostnad och riskerar inte att missa information om utgifter som tillkommer. 

Effektiva räntor ska alltid stå med i annonsen, men ligger ofta lite dolt i det finstilta och brukar skrivas i %, så kolla noggrant. Genom att ha koll på din effektiva ränta undviker du att luras av lån som verkar för bra för att vara sant. Exempelvis kan ett lån marknadsföras som “räntefritt” men i själva verket har en effektiv ränta på över 100%

Hur du räknar ut effektiv ränta

Det är svårt att räkna ut effektiv ränta. Därför har Konsumentkreditlagen beslutat att bankerna är skyldiga att ange den effektiva räntan i låneavtalet. Mer än sällan skiljer sig den nominella och effektiva räntan ganska mycket, därav föredrar butiker och långivare att oftast marknadsföra den nominella, då det får lånet att se bättre ut för låntagaren. Så se till att alltid jämföra effektiva räntor när du ska ansöka om lån. För att räkna ut den effektiva räntan på ett lån så tar du den nominella räntan + alla avgifter. Vi rekommenderar att du använder dig av Konsumenternas bolånekalkyl för att enkelt räkna ut effektiva räntor när du jämför olika bolån.

Vad är effektiv ränta och hur räknar man ut det – Förenklat exempel

Webbsida av Dreamify