Storbankernas framtid: Är jättarnas dagar räknade?

storbankernas framtid

De svenska traditionella storbankernas framtid är oviss. Det kan vi konstatera. Länge har dessa banker dominerat folkets och företagens ekonomi. Nordea, SEB, Swedbank och Handelsbanken är kanske de mest välkända. Men kan det vara så att deras sista dagar nu faktiskt är räknade? Kan det vara så att folket nu långsamt börjar mättas av all korruption och allt bedrägeri som bankerna avslöjats för att vara involverade i? Eller finns det andra orsaker till det sjunkande förtroendet för dessa jättar? 

Förtroendet tryter

Att förtroendet för storbankerna sjunkit med åren är nog inte särskilt svårt att räkna ut för de flesta. Anledningarna till det fallandet förtroendet är flera. Alltomspara.se hävdar exempelvis att bankernas uppvisande av storvinster kan reta upp flertalet kunder.

En annan resonlig anledning är den ökade konkurrensen. Det faktum att nya och färska aktörer i allt snabbare takt intar marknaden med erbjudanden och tjänster som storbankerna inte kan matcha, är troligtvis också ett skäl till det sjunkande förtroendet.  

Att storbankerna halkar efter digitalt, i jämförelse med några av de mer snabbfotade nya aktörerna så som Klarna, kan mycket väl också påverka förtroendet. 

Kampen om kundernas bolån verkar också alltjämt vinnas av mindre banker som Danske Bank och SBAB. Och då får man komma ihåg att svenskarna tecknar bolån för ca 3300 miljarder årligen. 3300 miljarder riksdaler är onekligen mer än bara lite spilld mjölk, även för dig som heter Nordea eller SEB.    

“3300 miljarder riksdaler är onekligen mer än bara lite spilld mjölk, även för dig som heter Nordea eller SEB.” 

Kantade av skandaler

Det som kanske stjälper storbankernas förtroende allra mest är skandaler och fiffel. Många kunder har tagit sitt finansiella pick och pack, och lämnat banker som avslöjats vara skyldiga för skandaler. Och skandalerna är många.

En av de största händelserna i närtid, som många av oss minns, är Panama-skandalen. I ett dokument som offentliggjordes i April 2016 avslöjades det att flera svenska storbanker, framför allt Nordea, ska ha öppnat konton på Panama åt företag och privatpersoner som varit sugna på att smita från skatten. Svensken lär nog aldrig se på Panama på samma sätt igen, även om det fortfarande må vara en ljuvlig paradisö. 

En annan skandal, som kan räknas som en av de största bedrägerierna i modern svensk tid, står Swedbank ansvarig för. I September 2019 framkom det att den svenska bankjätten tvättat utländska kunders pengar som tillsammans uppgått till ett värde av 40 miljarder kronor.

Efter incidenter som dessa är det mer än förståeligt att kunderna flyr till andra bankalternativ. Men kan det kanske var så att kunderna i slutändan lämnar en korrupt storbank för en annan? 

“Men kan det kanske var så att kunderna i slutändan lämnar en korrupt storbank för en annan?”

Storbankernas framtid

Hur länge till kommer våra traditionella banker att leva kvar? Och vilka eller vad kommer att ta deras plats? En utav Klarnas grundare, Sebastian Siemiatkowski, tror att storbankerna är borta om 5 år varpå de kommer att ersättas av så kallade “neo-banker”. Han menar på att de traditionella bankerna är alldeles för breda och att globala mer nischade banker kommer att ta över stafettpinnen.

Oavsett vilket öde storbankerna möter, så kan man konstatera att kunderna kommer att fortsätta lockas till aktörer som erbjuder de bästa lånen, förmånerna och möjlighet till sänkt ränta. Kunden har alltid rätt, som den utnötta men kraftfulla klyschan går. 

Om du är en av de som drömmer om att sänka din totalränta så vill vi tipsa dig om möjligheten att samla dina lån hos en låneförmedlare. 

samla-dina-lån