Låna till renovering

Låna_till_renovering

Har du tänkt renovera hemma men är osäker på hur du ska gå tillväga för att finansiera drömköket eller den nya hallen? Det finns flera sätt att gå tillväga när man ska låna pengar till renovering.

Låna smart till renoveringen

Innan du kan börja renovera ditt boende kommer du behöva göra en mängd olika beslut. Allt från färg, material och stil måste bestämmas, men bland det viktigaste är hur du väljer att finansiera det hela. Om du ska låna till renovering av hemmet, har du möjlighet att öka ditt bolån, eller är det ett bättre val att ta ett privatlån?

Det finns inget konkret svar på vad som är bästa sättet att låna till renoveringen av ett hus eller en lägenhet. Det är flera faktorer som kommer ha en påverkan gällande det bästa valet. Bland annat kan det bero på hur stor renovering du planerar att göra. En annan viktig faktor är hur just din ekonomiska situation ser ut, om du ens har möjligheten att utöka ditt bolån för renovering eller inte.

Om  du planerar att göra en mindre renovering i hemmet. Till exempel att måla om eller slipa golven ger din bostad en ny, fräsch känsla och behöver inte alls kosta särskilt mycket. Om du ska låna för renoveringar under 100.000 kr kan det vara ett smart val att ta ett privatlån.

Om du vill låna till renoveringen utan att blanda in ditt bolån så är privatlån ett bra val. Eftersom det är ett lån utan säkerhet så erbjuder de flesta långivare individuell räntesättning utifrån din personliga ekonomiska situation och kreditvärdighet. Då det inte finns någon underliggande säkerhet för ett privatlån har man man mer eller mindre friheten att använda lånet till det man själv vill eller behöver. En väldigt stor andel av de som tar privatlån har gjort det i syfte att finansiera sådant som är relaterat till boendet såsom renoveringar, möbler och vitvaror, osv.

Låna_till_renovering2

Den större renoveringen

Om du ska fixa ett nytt badrum, eller kanske kök så kommer du förmodligen behöva låna lite mer till renoveringen. Det allra billigaste alternativet att låna till en större renovering är att höja bolånet om man har den möjligheten. En av de primära anledningarna till ökningen av bolån är just för renoveringar. Om du har möjligheten att utöka ditt bolån så är det det absolut bästa och billigaste alternativet för dig som ska låna till renoveringen. Detta eftersom räntan och avgifterna är mycket lägre på bolån än på privatlån. 

Dock är det viktigt att komma ihåg att du bara kan utöka ditt bolån om du har ett lån på mindre än 85% av bostadens marknadsvärde. Eftersom detta är den maximala belåningsgrad som du får ha på din bostad när du tar nya lån. Det kan därför vara svårt att få ett utökat bolån om bostaden redan är högt belånad.

Jämför alltid bankerna innan du lånar till renovering

Det är alltid en bra ide att jämföra olika banker och långivare för att se vart du kan få det bästa erbjudandet för just dig och din ekonomiska situation. Genom Bättre Bolån kan du se till att hitta det bästa alternativet för dig och få objektiva rekommendationer om du till exempel fortfarande är osäker på om privatlån eller bolån är bäst val när du  ska låna till renoveringen. En bolåneförmedlare kan definitivt underlätta detta för dig och svara på alla dina frågor. Se även till att kika på Bättre Bolån för att se aktuella bolån för 2020 samt hålla dig uppdaterad inom senaste nyheterna och politiken som rör bolånemarknaden.