Bolåneförmedlare är avgörande – Hitta billigaste bolånet

Billigaste Bolånet

Att träffa jackpot och hitta det billigaste bolånet helt på egen hand, kan vara svårt. Just därför tar många hjälp av en kompetent bolåneförmedlare. Men vad är då den främsta anledningen till att många gör detta? Jo därför att ditt bostadsköp med stor sannolikhet är det största köpet du gör i ditt liv. Det är därför viktigt att dessa affärer görs noggrant och att val av bank sker med stor omsorg så att du hittar det absolut bästa och billigaste bolånet.

Bolåneförmedlare har en viktig roll

Det är vanligt att vara lojal mot den bank man sparar hos, men det är alltid bra om du jämför olika bankers bolåneerbjudanden. Men titta då inte bara på den erbjudna bolåneräntan. Vissa banker vill till exempel att du ska bli helkund. Det innebär att banken vill att du ska ha flera tjänster förutom bolånet hos just den banken för att få den bästa räntan. Vi skall i denna artikel redogöra för vilka frågor och fallgropar som kan vara avgörande i jakten på bästa bolånet och att förstå vikten av att hitta den bästa låneförmedlaren för detta.

Ska du ansöka om bolån med betalningsanmärkning finns det bolåneförmedlare som kan ge dig ett lånelöfte, trots din ekonomiska historia. Dessa menar att alla ska ha en chans att hitta sitt drömboende oavsett om de kanske har små anmärkningar.

Välja rörlig eller bunden ränta?

bolåneförmedlare

En sak att ta ställning till när du ska jämföra långivare är vilken sorts ränta du vill ha på ditt bolån. Ett bolån kan nämligen ha antingen rörlig eller bunden ränta.

Väljer du en rörlig ränta justeras räntan för att följa marknadens upp- och nedgångar i ränta. Om du exempelvis väljer en räntebindningstid på tre månader justeras räntan var tredje månad. Inför varje ny tremånadersperiod kan du välja en ny räntebindningstid, med nya villkor och annan ränta.

Väljer du en bunden, även kallad fast ränta blir räntan bunden under en längre tid. Det kan vara bra eftersom du då vet exakt vad dina räntekostnader blir varje månad. Men se till att inte binda räntan en längre tid än du har tänkt behålla din bostad, eftersom du då kan behöva betala ersättning till långivaren om du ska sälja bostaden.

“Men se till att inte binda räntan en längre tid än du har tänkt behålla din bostad, eftersom du då kan behöva betala ersättning till långivaren om du ska sälja bostaden

Jämför Ränta och hitta bästa bolånet

Att veta om man ska välja rörlig ränta eller bunden ränta kan vara klurigt. Vill du kunna förutse dina räntekostnader? Ja då kan fast ränta vara ett alternativ. Rörlig ränta har däremot historiskt sett varit billigare och är lättare att flytta om du skulle vilja byta bank för ditt bolån. Rörlig ränta är också det flest svenskar föredrar. Det är också möjligt att dela upp bolånet så att en del av lånet har rörlig ränta och en annan del har fast ränta. Detta kan för många vara “den gyllene medelvägen”, precis som Buddha sa.

Amorteringsplan

Olika banker erbjuder dig olika amorteringsplaner. De två vanligaste sätten att betala tillbaka är rak amortering och annuitet. Vid rak amortering betalar du alltid samma summa i amortering till långivaren, vilket innebär att den totala inbetalningen minskar en aning varje gång då du betalar lite mindre i ränta i takt med att skulden minskar.

Vid annuitet betalar du istället alltid samma totalsumma till långivare, vilken ska täcka både räntan och amorteringen. Det innebär att räntebeloppet blir lite mindre men amorteringen ökar med lika mycket, så att den totala inbetalningen alltid är exakt samma.

Viktigt om amortering

bolåneförmedlare

Från och med den 1 juni 2016 måste du som tar ett nytt bolån amortera på det om lånet uppgår till mer än 50 procent av bostadens marknadsvärde. Om du lånar över 70 procent av bostadens värde ska du amortera 2 procent per år tills du når 70 procent och därefter ska du amortera 1 procent per år. Dessutom måste du amortera 1 procent på lånet om det nya bolånet är större än motsvarande 4,5 gånger din bruttoinkomst.

Detta krav gäller från den 1 mars 2018. Om ditt lån omfattas av båda amorteringskraven så måste du alltså amortera 1 eller 2 procent plus 1 procent per år på lånet. Några exempel på långivare du kan ta kontakt med angående amorteringskrav för bolån är ICA-banken och Nordnet.

Du får göra ränteavdrag på skatten 

Vad som kan vara bra att veta om räntan är att du får dra av 30 procent av dina räntekostnader på skatten. Det innebär alltså att om du har betalat 100 000 kronor i räntor under ett år får du göra ett skatteavdrag på 30 000 kronor, förutsatt att du har tjänat pengar och betalat skatt. Detta avdrag kan du antingen välja att få tillbaka på skatten som en klumpsumma, eller så kan du skattejämka och få denna rabatt varje månad. Denna årliga möjlighet bör man inte låta rinna ut i sanden.

Vikten av en god bolåneförmedlare

Bolåneförmedlare jämför ränta

När det gäller bolån är små detaljer avgörande för din ekonomiska situation. Då du som kund har en mängd olika alternativ är det ofta svårt att göra ett riktigt bra val av långivare. Det är här bolåneförmedlare kommer in i bilden. En god bolåneförmedlare hjälper dig att se fördelar och nackdelar med de alternativ du har för att säkerställa att du väljer det bolån som passar just dig bäst.

“En god bolåneförmedlare gör helt enkelt denna komplexa analys åt dig, så att du kan göra ett tryggt val

Låneförmedlaren assisterar dig också i att göra valet mellan rörlig eller bunden ränta, samt anpassar ditt lån med amorteringskrav och ränteavdrag i åtanke. Den bästa låneförmedlaren kan även erbjuda dig lån till kontaktinsats vilket kan underlätta om du exempelvis är ny på arbetsmarknaden och inte hunnit spara ihop kapital. En god bolåneförmedlare gör helt enkelt denna komplexa analys åt dig, så att du kan göra ett tryggt val.