Allt du behöver veta om hypotekslån

hypotekslån

Det finns en stor mängd olika sorters lån på marknaden. Du har säkert hört talas om bolån eller privatlån – men vad är egentligen ett hypotekslån?

Vad är ett Hypotekslån?

Ett hypotekslån, även kallat bottenlån, är ett samlingsnamn för lån där banken har en säkerhet i din egendom för lånet. Exempel på egendom som kan användas som säkerhet för lån är hus, lägenhet, bostadsrätt, fastighet osv. Det vanligaste exemplet på ett hypotekslån är bolån. Med bolån är det låntagarens bostad som används som bankens säkerhet eller pant. Du som köpt bostaden är ju självklart fortfarande ägaren, detta betyder att du kan renovera bostaden eller till och med sälja den om du vill. Det viktigaste för banken är att du sköter lånet och betalar tillbaka i tid. Om du för någon anledning inte betalar din ränta och amortering i tid så har banken rätt att ta ut deras säkerhet och tvångsförsälja bostaden för att försöka få tillbaka de pengarna de lånade ut till dig.

Ett hypotekslån kan täcka så mycket som 75-85 procent av köpesumman av bostaden. Precis som andra lån så följer hypotekslån riktlinjerna för bolånetaket och tillåten belåningsgrad. Detta betyder att beloppet du lånar inte får vara mer än 5,5 gånger din bruttoinkomst och att din ekonomi ska klara av det skärpta amorteringskravet.

hypotekslån

Vad är räntan för ett hypotekslån?

Räntan för ett hypotekslån sätts efter marknadsräntan. Du har möjlighet att välja om du vill ha rörlig ränta eller bunden ränta med en längre bindningstid. Om du väljer att binda räntan kan du känna dig säker med att du kommer ha den ränta som du och banken har kommit överens om, oavsett hur den aktuella marknadsräntan ser ut. Om du har ett bolån och skulle vilja flytta under din bindningstid så har du möjlighet att enkelt flytta lånet till din nya bostad. 


Den allra största fördelen med hypotekslån är att det oftast är det allra billigaste lånet på marknaden. Långivarna har möjlighet att erbjuda dig lägre räntor då du anger din bostad som en säkerhet för lånet, jämför med privatlån vilket är ett lån utan säkerhet. Som sagt, om du inte har möjlighet att betala tillbaka lånet så tar långivaren ut säkerheten på bostaden och har då möjlighet att få tillbaka stora delar av det lån de betalade ut till dig.

Jämför olika bolån

Undrar du över vilken långivare som erbjuder bästa bolånet för just dig och din ekonomiska situation? Eller vill du veta hur du kan få bästa räntan på just ditt bolån? Genom Bättre Bolån kan du se till att hitta det bästa alternativet för dig och få objektiva rekommendationer. En bolåneförmedlare kan definitivt underlätta detta för dig och svara på alla dina frågor. Se även till att kika på Bättre Bolån för att se aktuella bolån för 2020 samt hålla dig uppdaterad inom senaste nyheterna och politiken som rör bolånemarknaden.